wydarzenia

WARSZTATY KUCHNI GHAŃSKIEJ

 

Kuchnia ghańska to mieszanka wpływów tradycji licznych i różnorodnych grup etnicznych zamieszkujących to wyjątkowe państwo. Na menu ma wpływ nie tylko dany region kraju, ale  też oczywiście pora roku, dnia czy okazja. Generalnie kuchnia ghańska opiera się na potrawach bardzo sycących, bogatych w skrobię takich jak ryż, fufu, banku/etew, kenkey/dokonu, tuozafi, dzidzii, którym często towarzyszy gęsty, aromatyczny i niekiedy dość pikantny sos oraz, wedle upodobania, ryba lub inny rodzaj mięsa. W zależności od regionu, podstawą posiłków są: maniok i plantany (południe kraju) lub proso i sorgo (północ Ghany). Jam, kukurydza i fasola stanowią uniwersalną podstawę dla całego kraju. Ważnym elementem kuchni ghańskiej są również słodkie ziemniaki i orzeszki ziemne. W całej zachodniej Afryce znane są ghańskie gęste, pikantne i smakowite sosy.

Pomimo tak licznych skrobiowych elementów w kuchni ghańskiej nie można nazwać mdłą. Wręcz przeciwnie, jest ona bardzo aromatyczna, pełna wyśmienitych i różnorodnych przypraw nadających potrawom bogaty, intrygujący i często dość pikantny smak.

Liderką warsztatu będzie Główna Szefowa Kuchni restauracji Trafix - Francisca Ayiyi. Ma ponad 15-letnie doświadczenie w zawodzie, ukończyła szereg specjalistycznych kursów, m.in. w Takoradi Glamond Institute, uczestniczyła w Targach Kulinarnych w Meksyku w 2015 roku.

W tajniki kuchni ghańskiej wprowadzą nas kucharze z renomowanej restauracji Trafix, znajdującej się przy Teatrze Narodowych w Akrze, stolicy Ghany, mistrzowie w swojej dziedzinie. Restauracja stale zapewnia poczęstunek na szereg oficjalnych uroczystości w kręgach rządowych, kulturalnych czy artystycznych, a także jest czołową pozycją na kulinarnej mapie stolicy.

Na warsztatach przygotujemy takie smakołyki jak:
- ryż jollof – jednogarnkowe danie składające się z ryżu, gęstej pasty pomidorowej i cebuli doprawione m.in. imbirem , chili czy gałką muszkatołową. Opcjonalnie można dodać mięso. Danie to jest charakterystyczne dla Afryki Zachodniej, pochodzi od grupy etnicznej wolof z terenu Sene – Gambii;
- waakye – danie składające się z czarnej fasoli, ryżu i liści prosa, którym zawdzięcza brunatną barwę. Waakye zazwyczaj podaje się z gęstym sosem pomidorowym, sosem pieprzowym (Shito), Gari  (z manioku) wraz z sosem pomidorowym, rybą (lub innym rodzajem smażonego mięsa) , jajkami, awokado, sałatą, cebulą oraz smażonymi plantanami;
- chinchinga – popularna forma kebaba, przyrządzany z mięsa wołowego lub koziego marynowanych w yaji  (sos pełen przypraw) i nadziewanych jak szaszłyki wraz z cebulą i papryką a następnie grillowanych.

 

 

Wraz z Kuchnią Konfliktu zapraszamy w niedzielą, 21 maja o godz. 16:00 na Plac Zabaw (bulwar B. Grzymały-Siedleckiego).

 

Warsztaty potrwają 3 godz. a koszt udziału to 200 zł, płatne do 18 maja.

 

Rezerwacji prosimy dokonywać pod adresem: zapisy@afrykamera.pl.

 

Ilość miejsc ograniczona.